Objavljeno dana

Zapečeni karfiol sa pančetom

Zapečeni karfiol sa pančetom

Recept za pripremu zapečenog karfiola sa pančetom.

Potrebni sastojci:

  • 400 gr kafiola
  • 1 l vode
  • 100 gr kačkavalja
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašičice putera
  • 2 kašike prezli

Sos:

  • pančeta 100 gr
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 – 3 paradajza (oko 300 grama)
  • 2 kašike pirea od paradajza
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1/2 kašičice soli
  • prstohvat šećera
  • bibera i peršuna po želji

Prilog:

  • kuvani krompir i sezonska salata.

Količina sastojaka je dovoljna za 2 osobe.

Priprema:

  1. U zagrejanoj vodi do ključanja dodati so i cvetiće karfiola, kuvati 15 do 20 minuta. Voditi računa da se karfiol ne raspadne.
  2. Pripremanje sosa: iseckati pančetu i crni luk na sitnije komade. Oljuštiti paradajz, iseckati ga i staviti na cediljku da se ocedi. U tiganju zagrejati maslinovo ulje i dodati iseckanu pančetu. Propržiti nekoliko minuta a zatim dodati iseckan crni luk. Pržiti još 5 – 6 minuta pa dodati iseckan paradajz i pire od paradajza. Dodati šećer, so i biber i nastaviti sa dinstanjem još 10 – 15 minuta. Skloniti sa vatre i dodati iseckan peršun.
  3. Vatrostalnu posudu premazati puterom i posuti prezlama. Poređati cvetiće skuvanog karfiola, preliti ih sosom i posuti rendanim kačkavaljem. Peći na 180 stepeni oko 15 minuta.
  4. Servirati uz kuvane krompiriće i salatu.

Naša preporuka za glavni sastojak:

Suva crnogorska pančeta komad vakuum Martex