
Recept za pripremu zapečenog karfiola sa pančetom.
Potrebni sastojci:
- 400 gr kafiola
- 1 l vode
- 100 gr kačkavalja
- 1 kašičica soli
- 2 kašičice putera
- 2 kašike prezli
Sos:
- pančeta 100 gr
- 1 glavica crnog luka
- 2 – 3 paradajza (oko 300 grama)
- 2 kašike pirea od paradajza
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1/2 kašičice soli
- prstohvat šećera
- bibera i peršuna po želji
Prilog:
- kuvani krompir i sezonska salata.
Količina sastojaka je dovoljna za 2 osobe.
Priprema:
- U zagrejanoj vodi do ključanja dodati so i cvetiće karfiola, kuvati 15 do 20 minuta. Voditi računa da se karfiol ne raspadne.
- Pripremanje sosa: iseckati pančetu i crni luk na sitnije komade. Oljuštiti paradajz, iseckati ga i staviti na cediljku da se ocedi. U tiganju zagrejati maslinovo ulje i dodati iseckanu pančetu. Propržiti nekoliko minuta a zatim dodati iseckan crni luk. Pržiti još 5 – 6 minuta pa dodati iseckan paradajz i pire od paradajza. Dodati šećer, so i biber i nastaviti sa dinstanjem još 10 – 15 minuta. Skloniti sa vatre i dodati iseckan peršun.
- Vatrostalnu posudu premazati puterom i posuti prezlama. Poređati cvetiće skuvanog karfiola, preliti ih sosom i posuti rendanim kačkavaljem. Peći na 180 stepeni oko 15 minuta.
- Servirati uz kuvane krompiriće i salatu.
Naša preporuka za glavni sastojak: