Slavonski kulen Bata Kole

3.000,00 RSD /kg

Slavonski kulen je orginalni suhomesnati proizvod nastao sušenjem na dimu svinjskog creva koje je napunjeno smešom začina i fino iseckanog odabranog mesa svinje posebno uzgojene za izradu slavonskog kulena.

Šifra proizvoda: 09000066-270 Kategorija: Oznake: , , , ,

Opis

Slavonski kulen je svinjsko crevo nadeveno smesom začina i sitno iseckanog odabranog mesa svinje koja je uzgojena specijalno za potrebe pravljenja slavonskog kulena, osušeno na dimu. Slavonski kulen je originalni suhomesnati proizvod hrvatske nacionalne kuhinje i zaštitini znak Slavonije. Ne zna se kada je i ko napravio prvi Slavonski kulen, ali je sigurno da njegovo poreklo potiče iz vremena kada su nastali i drugi proizvodi od sušenog dimljenog mesa kada se proces sušenja i dimljenja pokazao kao najbolji za konzerviranje mesa koje je u tom procesu zadržalo većinu hranljivih svojstava i specifičan miris i ukus.

Kao predjelo, glavno jelo ili desert, u svom originalnom obliku, bez ikakve obrade kulen daje punu lepezu svih svojih ukusa: i ljut je i sladak, i aromatičan i opor od dima.
Kulen može da se koristi za pravljenje sendviča, pica ili tzv. kajgane-pred-kopanje-kukuruza (sa dodatkom sveže zelene paprike i komadića slanine).
Kulen se služi uz beli ili polubeli, domaći hleb napravljen od pšeničnog brašna. Idealna kombinacija je topao hleb, hladan kulen ili obrnuto. Ako uz kulen konzumirate belo suvo vino, ne jače od jedanaest gradi, ohlađeno tako da orosi čašu nećete pogrešiti. Naprotiv, uživaćate u savršenoj kombinaciji ukusa.

Dodatne informacije

Težina 1 kg